Berkeley High School Expansion

Berkeley, CA | sports/recreation | community/education
1/7

Light-filled gateway buildings reveal connections between school and downtown in this urban public high school.

 

Sketch by Anthony Grand

The new recreation and athletics complex at Berkeley High School enlivens the urban campus and encourages after-hours use by students and community members. Located on a narrow site at the edge of campus, the addition completes a central quadrangle envisioned in the school’s 1930s-era master plan. It includes a gymnasium, 50-meter indoor pool, dance studios, a student union and dining hall, a library, offices, and a college counseling center. ELS designed the addition to take maximum advantage of daylight, exceeding state energy standards. The gym and pool areas feature large clerestory windows and the north side of the library’s reading room is fully glazed. The project also emphasized recycled and renewable materials, low-emission glazing, and use of energy-efficient equipment.

Awards

AIAEB Merit Award

AIACC/CASH Award of Excellence

Project Stats
  • Client

    Berkeley Unified School District

  • Size

    86,230 sf

TEAM MEMBERS

Related Projects