Morgan Hill Aquatics Center

Morgan Hill, CA | sports/recreation | community/education

Prominent windscreens provide a creative and energy saving solution for California’s first LEED Silver certified aquatics center.

Morgan Hill Site Plan

The Morgan Hill Aquatics Center is the first aquatic facility in California to receive a LEED Silver certification through a whole building design approach, utilizing energy saving features such as passive solar design, natural cooling techniques, vegetative shading, operable windows, daylighting, and natural ventilation. The most prominent feature of the otherwise low-scale project is the 30-foot windscreen designed to protect against the prevailing winds, which would otherwise make the water surface of the competition pool choppy. The windscreen provides comfort to users while minimizing evaporation and heat loss from the pools. The outdoor facility is a social center encouraging use by all ages. There is a sprayground for toddlers and a water slide for juniors, a lap pool that accommodates aqua aerobics programs, and an all-deep 50-meter competition pool. The pool building’s exterior siding is horizontal planking composed of recycled milk cartons mixed with rice hulls for a durable, low maintenance finish. The gently sloping roof echoes the slopes of the surrounding mountains, and its pitch and orientation optimizes its sun exposure for the solar panels mounted on it.


Environmental Design & Construction Honorable Mention

Recreation Management Innovative Architecture & Design Award

Savings by Design Citation

Project Stats
  • Client

    City of Morgan Hill

  • Size

    11,000 sf

  • LEED Certification



Related Projects